Stap 1) Ga voor gelijkwaardig

Stap1:Ga voor gelijkwaardig

Zet zelf de eerste stap: gelijkwaardig maken

Lucienne over het gelijkwaardige gesprek

Drie tips om het gesprek gelijkwaardig te maken

1 Bepaal samen de onderwerpen van het gesprek

Bepaal samen de agenda van het gesprek: welke onderwerpen ga je bespreken? Voorbereiding is een belangrijk onderdeel van de gelijkwaardigheid. Daarom geef je de medewerker al voor het gesprek tijd om te bedenken waar hij of zij het over wil hebben. Maak aan het begin van het gesprek samen met de medewerker een lijst van onderwerpen waar jullie het over gaan hebben. Die lijst bestaat uit de onderwerpen die de medewerker aandraagt én de onderwerpen waar jij het over wilt hebben.

(meer daarover in stap 2)

2 Wanneer ga je het gesprek houden?

Je vertelt van te voren aan de medewerker dat je wilt bijpraten: een gesprek over het werk en de medewerker zelf. Bepaal samen wanneer jullie het gesprek willen voeren. Maak daarvoor een afspraak. Zorg dat er voldoende voorbereidingstijd is voor jullie beiden. De medewerker en jijzelf willen het gesprek voorbereiden. Zet de afspraak minstens een week verder. Of liever nog: laat de medewerker het gesprek plannen en in de agenda’s zetten.

2b Neem de tijd en de rust voor het gesprek

Het is van groot belang dat de medewerker voelt dat jij het gesprek belangrijk vindt. Reserveer daarom voldoende tijd. Kies geen tijdstip in je agenda waarvan je al kunt voorzien dat je het heel druk hebt. Laat je daarom niet storen tijdens het gesprek. De telefoons mogen even uit en de deur mag dicht.

3 Verslag leggen

Gelijkwaardigheid betekent dat beiden even verantwoordelijk zijn. Het is goed om de belangrijkste delen van het gesprek een verslag te maken. Wij vinden de gemaakte afspraken het belangrijkste. Je kunt de verantwoordelijkheid voor het verslag ook aan de medewerker geven. Dat doe je bijvoorbeeld zo: vraag de medewerker om zelf een samenvatting te geven van het gesprek. Daarna kun je zelf aanvullen. En dan is het heel gemakkelijk geworden om het gesprek te eindigen met deze vraag:

Als we nu alles besproken hebben: Welke afspraken zullen we noteren?

Als je dat doet kun je ook de medewerker vragen om een verslag te maken waar de gemaakte afspraken in staan.

(meer over afspraken in stap 4)

Een groot deel van gelijkwaardigheid zit in het kiezen van de onderwerpen. Daarover gaat straks stap 2. Eerst verdiepen we ons meer in gelijkwaardigheid in de toets.